Традиция е на Великден да има козунак и кифлички, нали така? 😄
Миналата година ви споделих рецепта за здравословен козунак, а тази година ще ви споделя за кифличкии! 🙈
Продуктите са почти същите, с малки промени, но използвах малко по-различен метод за приготвянето им.
Ето и кои са необходимите ви продукти:
- 4 яйца
- 500 г пълнозърнесто брашно
- 21 г мая
- 150 г кокосова захар (или друга по избор)
- 90 г краве масло
- 135 мл прясно мляко
- Кората от 1 лимон
- 1 есенция лимон
- 2 ванилийки
За пълнеж:
- Домашен течен шоколад
- Домашен мармалад
Или други продукти по избор
Начин на приготвяне:
От вечерта си приготвяте тестото. /Може да го приготвите и същия ден, но го оставете за 2-3 ч. на топло, за да втаса./
1. В купичка слагате маята и добавяте 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и млякото. Разбърквате и оставяте маята да се активира за ок. 20 минути.
2. Разбивате 3 яйца и захарта с миксер.
3. Изсипвате брашното в тава и правите кладенче. Постепенно изсипвате разбитите яйца, 60 г от маслото и останалите продукти. Бъркате до получаването на тесто. След това започвате да месите с намазнени ръце, като добавяте още малко брашно. След като тестото е готово го поставяте в тенджера с капак и го оставяте на стайна температура за цяла нощ, за да втаса.
4. На сутринта премесвате тестото с останалата част от маслото и го оставете да втаса още 20-30 мин.
5. След това разделяте тестото на равни части, разточвате всяка една и я нарязвате на 8 триъгълника. Слагате по 1 лъжичка от пълнежа и навивате.
6. Разбивате едното яйце и намазвате всяка кифличка. След това поръсвате с продукти по избор и слагате да се пекат в предварително загрята на 200 градуса печка до готовност.
*По желание може да направите козунак вместо кифлички
👉Ии това е! Имате едни невероятно вкусни и ароматни кифлички, идеални за празничната трапеза! ❤
Миналата година ви споделих рецепта за здравословен козунак, а тази година ще ви споделя за кифличкии! 🙈
Продуктите са почти същите, с малки промени, но използвах малко по-различен метод за приготвянето им.
Ето и кои са необходимите ви продукти:
- 4 яйца
- 500 г пълнозърнесто брашно
- 21 г мая
- 150 г кокосова захар (или друга по избор)
- 90 г краве масло
- 135 мл прясно мляко
- Кората от 1 лимон
- 1 есенция лимон
- 2 ванилийки
За пълнеж:
- Домашен течен шоколад
- Домашен мармалад
Или други продукти по избор
Начин на приготвяне:
От вечерта си приготвяте тестото. /Може да го приготвите и същия ден, но го оставете за 2-3 ч. на топло, за да втаса./
1. В купичка слагате маята и добавяте 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и млякото. Разбърквате и оставяте маята да се активира за ок. 20 минути.
2. Разбивате 3 яйца и захарта с миксер.
3. Изсипвате брашното в тава и правите кладенче. Постепенно изсипвате разбитите яйца, 60 г от маслото и останалите продукти. Бъркате до получаването на тесто. След това започвате да месите с намазнени ръце, като добавяте още малко брашно. След като тестото е готово го поставяте в тенджера с капак и го оставяте на стайна температура за цяла нощ, за да втаса.
4. На сутринта премесвате тестото с останалата част от маслото и го оставете да втаса още 20-30 мин.
5. След това разделяте тестото на равни части, разточвате всяка една и я нарязвате на 8 триъгълника. Слагате по 1 лъжичка от пълнежа и навивате.
6. Разбивате едното яйце и намазвате всяка кифличка. След това поръсвате с продукти по избор и слагате да се пекат в предварително загрята на 200 градуса печка до готовност.
*По желание може да направите козунак вместо кифлички
👉Ии това е! Имате едни невероятно вкусни и ароматни кифлички, идеални за празничната трапеза! ❤
Коментари
Публикуване на коментар