Пропускане към основното съдържание

Козуначени кифлички

Традиция е на Великден да има козунак и кифлички, нали така? 😄
Миналата година ви споделих рецепта за здравословен козунак, а тази година ще ви споделя за  кифличкии! 🙈
Продуктите са почти същите, с малки промени, но използвах малко по-различен метод за приготвянето им.

Ето и кои са необходимите ви продукти:
- 4 яйца
- 500 г пълнозърнесто брашно
- 21 г мая
- 150 г кокосова захар (или друга по избор)
- 90 г краве масло
- 135 мл прясно мляко
- Кората от 1 лимон
- 1 есенция лимон
- 2 ванилийки
За пълнеж:
- Домашен течен шоколад
- Домашен мармалад
Или други продукти по избор

Начин на приготвяне:
От вечерта си приготвяте тестото. /Може да го приготвите и същия ден, но го оставете за 2-3 ч. на топло, за да втаса./
1. В купичка слагате маята и добавяте 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и млякото. Разбърквате и оставяте маята да се активира за ок. 20 минути.
2. Разбивате 3 яйца и захарта с миксер.
3. Изсипвате брашното в тава и правите кладенче. Постепенно изсипвате разбитите яйца, 60 г от маслото и останалите продукти. Бъркате до получаването на тесто. След това започвате да месите с намазнени ръце, като добавяте още малко брашно. След като тестото е готово го поставяте в тенджера с капак и го оставяте на стайна температура за цяла нощ, за да втаса.
4. На сутринта премесвате тестото с останалата част от маслото и го оставете да втаса още 20-30 мин.
5. След това разделяте тестото на равни части, разточвате всяка една и я нарязвате на 8 триъгълника. Слагате по 1 лъжичка от пълнежа и навивате.
6. Разбивате едното яйце и намазвате всяка кифличка. След това поръсвате с продукти по избор и слагате да се пекат в предварително загрята на 200 градуса печка до готовност.
*По желание може да направите козунак вместо кифлички 

👉Ии това е! Имате едни невероятно вкусни и ароматни кифлички, идеални за празничната трапеза! ❤




Коментари

Популярни публикации от този блог

Сладкиш с фъстъчено масло и банани

Здравейте! Днес е 14-ти февруари и независимо какво празнувате - Свети Валентин или Трифон Зарезан, това е повод да се почерпите! За това и ви предлагам една рецепта от любимият ми вид - бързи, лесни, с малко продукти, а много вкусни! За нея са ви необходими само 4 продукта, една купа и лъжица! Нищо сложно, нали? Не отнема много време за пргиотвяне, а за сметка на това става толкова вкусно и със сигурност бихте зарадвали половинката или семейството си с нещо сладичко и здравословно за празника! Ето продуктите и които са ви необходими: - 300 гр банани - 65 гр фъстъчено масло - 20 гр какао - 45 гр овесени ядки *Ако обичате по-сладко добавете и подладител по желние (кафява/кокосова захар, мед, фурми, стевия..), но на мен лично тази сладост ми беше достатъчна. :) Намачквате бананите в купа. Добавяте останалите продукти и разбърквате добре. Получената смес изсипвате в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-25мин. Бързо и лесно, нали? Но освен това

Сурови шоколадово-орехови мъфини

Здравейте! 👋 Днес съм ви подготвила рецепта за едни много лесни за приготвяне и изключително вкусни сурови мъфини! 🧁😍 Не са ви необходими много продукти, но резултатът е наистина страхотен! Уверявам ви, че комбинацията между орехи, фурми и шоколад е просто фантастична и ще се хареса от всички! 😋 Ето и кои са необходимите ви продукти: За основата: - 100 г орехи - 80 г фурми - 30 г кокосово масло За шоколадовата заливка: - 45 г какаово масло (или кокосово) - 20 г какао - 20 г сироп от фурми (или друг подсладител по желание) *Може да използвате готов разтопен шоколад Начин на приготвяне: 1. Блендирате орехите за кратко в блендер (да не стават на брашно) и ги изсипвате в купа. 2. Блендирате фурмите и ги прибавяте към орехите. 3. Добавяте маслото и разбърквате добре. 4. Получената смес разпределяте на дъното на формички за мъфини и ги оставяте във фризера да стегнат. През това време си приготвяте заливката . За нея: 1. Разтопявате какаовото масло на водна баня. 2. Добавяте какаото и под

Бананови мъфини с фурми

Здравейте! Понеже съм ученичка - краят на учебната година за мен най-накрая дойде. Това означава повече време за най-различни експерименти. Но ето какво реших да приготвя като малка почерпка по случай успешното завършване. Това са едни бананови мъфинчета с фурми. Един мой експеримент, който смятам, се получи доста добре! За приготвянето им използвах: - 1 банан - 10 фурми - 50 гр овесени ядки - 2 яйца - орехи - 1 с.л. какао - 1 ч.л. бакпулвер - канела - ванилия Първо нарязвате фурмите. След това намачквате банана и заедно с другите продукти го прибавяте към фурмите. Готовата смес изсипвате във формички за мъфини и печете за ок. 20-30мин. в предварително загрята на 200 градуса печка. Получават се страшно вкусни и ароматни мъфинчета! Почерпете се виртуално от мен! ♥