Здравейте! Разпети Петък е! С наближаването на Великден, реших да пробвам да приготвя здравословен козунак, който за моя радост се получи страхотно и почти не се различава от оригиналния! Разбира се, реших да споделя рецептата с вас! ❤
Ако и вие искате да хапнете козунак по празниците, знаейки че няма никакви оцветители и други добавки, предлагам ви една негова по-хубава и здравословна алтернатива!
За приготвянето му ще са ви необхидими:
- 4 яйца
- 500 гр пълнозърнесто брашно
- 20-21 гр жива мая
- 150 гр кокосова захар
- 90 гр масло
- 125 мл прясно мляко
- 100 гр стафиди (накиснати в ром) или микс от сушени плодове
- Кората от 2 лимона
- 3 ванилийки
- Филирани бадеми за поръсване
Първо в купичка слагаме маята и към нея прибавяме 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и малко от млякото. Разбъркваме и добавяме и останалата част от млякото. Отново разбъркваме добре и оставяме маята да се "активира" (да шупне) за ок. 20 минути. През това време разбиваме с миксер 3 яйца със захарта, пресяваме брашното, разтапяме 60 гр от маслото и настъргваме кората на лимоните. Слагаме вече пресятото брашно в тава и правим кладенче, в което изсипваме постепенно яйцата със захарта, маята, ванилийките, лимоновите корички и 50 гр от маслото. Бъркаме с лъжица до получаването на тесто. След това добавяме стафидите и започваме да месим с намазнени ръце, като използваме останалото масло. Ако лепне, добавяме още малко брашно. След като го омесим, слагаме тестото да втаса за около 2 часа в намазнена с масло тенджера, която затваряме с капак, оставяме на топло и увиваме с кърпа или нещо друго за допълнително топлина. След тези 2 часа, тестото трябва да е удвоило размерите си. След това трябва отново да се премеси с останалата част от маслото (30гр) и да се остави да втаса за още 20 - 30 минути. След като вече е втасало за 2-ри път го изваждаме, премесваме го отново и го оформяме в желаната форма (тук може да разделите тестото на 2 части и да направите 2 по-малки козунака). Аз реших да го сплета на плитка. За тази цел разделих тестото на 3 части като всяка разточих на лентички, които сплетох на обикновена плитка. След като вече сме го оформили в желаната форма го слагаме в тавичка върху хартия за печене, покриваме го с фолио и кърпа и го оставяме отново да втаса на топло за около 1 час. След всичкото това втасване, изваждаме козунука и го намазваме с 1 разбито яйце и го поръсваме с филираните бадеми или с нещо друго по избор. После е време за печене! Печем козунака в предварително загрята на 200 градуса печка за около 35-40 мин. След като е готов го изваждаме и го оставяме да поизстине, колкото и да е трудно да не го пробваме веднага, защото ароматът, който се носи е просто уникален!!
Знам, че процесът на приготвяне е малко по-дълъг, но ви уверявам, че си заслужава! 💖
Весели Великденски празници от мен! 🤗
Ако и вие искате да хапнете козунак по празниците, знаейки че няма никакви оцветители и други добавки, предлагам ви една негова по-хубава и здравословна алтернатива!
За приготвянето му ще са ви необхидими:
- 4 яйца
- 500 гр пълнозърнесто брашно
- 20-21 гр жива мая
- 150 гр кокосова захар
- 90 гр масло
- 125 мл прясно мляко
- 100 гр стафиди (накиснати в ром) или микс от сушени плодове
- Кората от 2 лимона
- 3 ванилийки
- Филирани бадеми за поръсване
Първо в купичка слагаме маята и към нея прибавяме 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и малко от млякото. Разбъркваме и добавяме и останалата част от млякото. Отново разбъркваме добре и оставяме маята да се "активира" (да шупне) за ок. 20 минути. През това време разбиваме с миксер 3 яйца със захарта, пресяваме брашното, разтапяме 60 гр от маслото и настъргваме кората на лимоните. Слагаме вече пресятото брашно в тава и правим кладенче, в което изсипваме постепенно яйцата със захарта, маята, ванилийките, лимоновите корички и 50 гр от маслото. Бъркаме с лъжица до получаването на тесто. След това добавяме стафидите и започваме да месим с намазнени ръце, като използваме останалото масло. Ако лепне, добавяме още малко брашно. След като го омесим, слагаме тестото да втаса за около 2 часа в намазнена с масло тенджера, която затваряме с капак, оставяме на топло и увиваме с кърпа или нещо друго за допълнително топлина. След тези 2 часа, тестото трябва да е удвоило размерите си. След това трябва отново да се премеси с останалата част от маслото (30гр) и да се остави да втаса за още 20 - 30 минути. След като вече е втасало за 2-ри път го изваждаме, премесваме го отново и го оформяме в желаната форма (тук може да разделите тестото на 2 части и да направите 2 по-малки козунака). Аз реших да го сплета на плитка. За тази цел разделих тестото на 3 части като всяка разточих на лентички, които сплетох на обикновена плитка. След като вече сме го оформили в желаната форма го слагаме в тавичка върху хартия за печене, покриваме го с фолио и кърпа и го оставяме отново да втаса на топло за около 1 час. След всичкото това втасване, изваждаме козунука и го намазваме с 1 разбито яйце и го поръсваме с филираните бадеми или с нещо друго по избор. После е време за печене! Печем козунака в предварително загрята на 200 градуса печка за около 35-40 мин. След като е готов го изваждаме и го оставяме да поизстине, колкото и да е трудно да не го пробваме веднага, защото ароматът, който се носи е просто уникален!!
Знам, че процесът на приготвяне е малко по-дълъг, но ви уверявам, че си заслужава! 💖
Весели Великденски празници от мен! 🤗
Браво!Записвам си рецептата!Весели Великденски празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Надявам се рецептата да ви хареса!
ИзтриванеВесели празници! :)