Пропускане към основното съдържание

Здравословен козунак

Здравейте! Разпети Петък е! С наближаването на Великден, реших да пробвам да приготвя здравословен козунак, който за моя радост се получи страхотно и почти не се различава от оригиналния! Разбира се, реших да споделя рецептата с вас! ❤
Ако и вие искате да хапнете козунак по празниците, знаейки че няма никакви оцветители и други добавки, предлагам ви една негова по-хубава и здравословна алтернатива!
За приготвянето му ще са ви необхидими:
- 4 яйца
- 500 гр пълнозърнесто брашно
- 20-21 гр жива мая
- 150 гр кокосова захар
- 90 гр масло
- 125 мл прясно мляко
- 100 гр стафиди (накиснати в ром) или микс от сушени плодове
- Кората от 2 лимона
- 3 ванилийки
- Филирани бадеми за поръсване
Първо в купичка слагаме маята и към нея прибавяме 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и малко от млякото. Разбъркваме и добавяме и останалата част от млякото. Отново разбъркваме добре и оставяме маята да се "активира" (да шупне) за ок. 20 минути. През това време разбиваме с миксер 3 яйца със захарта, пресяваме брашното, разтапяме 60 гр от маслото и настъргваме кората на лимоните. Слагаме вече пресятото брашно в тава и правим кладенче, в което изсипваме постепенно яйцата със захарта, маята, ванилийките, лимоновите корички и 50 гр от маслото. Бъркаме с лъжица до получаването на тесто. След това добавяме стафидите и започваме да месим с намазнени ръце, като използваме останалото масло. Ако лепне, добавяме още малко брашно. След като го омесим, слагаме тестото да втаса за около 2 часа в намазнена с масло тенджера, която затваряме с капак, оставяме на топло и увиваме с кърпа или нещо друго за допълнително топлина. След тези 2 часа, тестото трябва да е удвоило размерите си. След това трябва отново да се премеси с останалата част от маслото (30гр) и да се остави да втаса за още 20 - 30 минути. След като вече е втасало за 2-ри път го изваждаме, премесваме го отново и го оформяме в желаната форма (тук може да разделите тестото на 2 части и да направите 2 по-малки козунака). Аз реших да го сплета на плитка. За тази цел разделих тестото на 3 части като всяка разточих на лентички, които сплетох на обикновена плитка. След като вече сме го оформили в желаната форма го слагаме в тавичка върху хартия за печене, покриваме го с фолио и кърпа и го оставяме отново да втаса на топло за около 1 час. След всичкото това втасване, изваждаме козунука и го намазваме с 1 разбито яйце и го поръсваме с филираните бадеми или с нещо друго по избор. После е време за печене! Печем козунака в предварително загрята на 200 градуса печка за около 35-40 мин. След като е готов го изваждаме и го оставяме да поизстине, колкото и да е трудно да не го пробваме веднага, защото ароматът, който се носи е просто уникален!!
Знам, че процесът на приготвяне е малко по-дълъг, но ви уверявам, че си заслужава! 💖
Весели Великденски празници от мен! 🤗



Коментари

  1. Браво!Записвам си рецептата!Весели Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Надявам се рецептата да ви хареса!
      Весели празници! :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Сладкиш с фъстъчено масло и банани

Здравейте! Днес е 14-ти февруари и независимо какво празнувате - Свети Валентин или Трифон Зарезан, това е повод да се почерпите! За това и ви предлагам една рецепта от любимият ми вид - бързи, лесни, с малко продукти, а много вкусни! За нея са ви необходими само 4 продукта, една купа и лъжица! Нищо сложно, нали? Не отнема много време за пргиотвяне, а за сметка на това става толкова вкусно и със сигурност бихте зарадвали половинката или семейството си с нещо сладичко и здравословно за празника! Ето продуктите и които са ви необходими: - 300 гр банани - 65 гр фъстъчено масло - 20 гр какао - 45 гр овесени ядки *Ако обичате по-сладко добавете и подладител по желние (кафява/кокосова захар, мед, фурми, стевия..), но на мен лично тази сладост ми беше достатъчна. :) Намачквате бананите в купа. Добавяте останалите продукти и разбърквате добре. Получената смес изсипвате в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-25мин. Бързо и лесно, нали? Но освен това

Сурови шоколадово-орехови мъфини

Здравейте! 👋 Днес съм ви подготвила рецепта за едни много лесни за приготвяне и изключително вкусни сурови мъфини! 🧁😍 Не са ви необходими много продукти, но резултатът е наистина страхотен! Уверявам ви, че комбинацията между орехи, фурми и шоколад е просто фантастична и ще се хареса от всички! 😋 Ето и кои са необходимите ви продукти: За основата: - 100 г орехи - 80 г фурми - 30 г кокосово масло За шоколадовата заливка: - 45 г какаово масло (или кокосово) - 20 г какао - 20 г сироп от фурми (или друг подсладител по желание) *Може да използвате готов разтопен шоколад Начин на приготвяне: 1. Блендирате орехите за кратко в блендер (да не стават на брашно) и ги изсипвате в купа. 2. Блендирате фурмите и ги прибавяте към орехите. 3. Добавяте маслото и разбърквате добре. 4. Получената смес разпределяте на дъното на формички за мъфини и ги оставяте във фризера да стегнат. През това време си приготвяте заливката . За нея: 1. Разтопявате какаовото масло на водна баня. 2. Добавяте какаото и под

Бананови мъфини с фурми

Здравейте! Понеже съм ученичка - краят на учебната година за мен най-накрая дойде. Това означава повече време за най-различни експерименти. Но ето какво реших да приготвя като малка почерпка по случай успешното завършване. Това са едни бананови мъфинчета с фурми. Един мой експеримент, който смятам, се получи доста добре! За приготвянето им използвах: - 1 банан - 10 фурми - 50 гр овесени ядки - 2 яйца - орехи - 1 с.л. какао - 1 ч.л. бакпулвер - канела - ванилия Първо нарязвате фурмите. След това намачквате банана и заедно с другите продукти го прибавяте към фурмите. Готовата смес изсипвате във формички за мъфини и печете за ок. 20-30мин. в предварително загрята на 200 градуса печка. Получават се страшно вкусни и ароматни мъфинчета! Почерпете се виртуално от мен! ♥