Весела Коледаа! 💖 Ето че и един от най-вълшебните празници е тук. 🥰
Нека вашата Коледа бъде изпълнена с много радост и любов! ❤️
За този празник съм подготвила един традиционен десерт, но разбира се, в здравословен вариант, а именно - баклава. 😍 Черпя ви виртуално с по парченце и ви пожелавам приятно хапване! 😄
Необходимите ви продукти са:
- 1/2 пакет пълнозърнести кори (в моя случай 6 кори, които разрязах наполовина)
- 125 г краве масло (или гхий)
За плънката:
- 125 г орехи
- 100 г захар Демерара (или друга по избор)
- 10-12 г канела
- 2 ванилийки
За сиропа:
- 250 мл вода
- 250 г захар Демерара (или друга по избор)
Начин на приготвяне:
1. Смилате или нарязвате орехите на едри парченца.
2. Добавяте захарта, канелата и ванилийките към тях и разбърквате.
3. Разтопявате маслото на водна баня и намазвате тавичката с част от него.
4. Включвате фурната на 200 градуса да загрява.
5. Слагате първата кора в тавичката и я намазвате с масло.
6. Когато първите 3 кори са намазани и слепени с масло, изсипвате и разпределяте част от плънката върху тях.
7. Повтаряте това и с останалите кори и плънка.
8. След това нарязвате баклавата на квадрати, а след това на триъгълници и я слагате да се пече.
9. Печете по средата на фурната, докато стане златиста, за ок. 15-20 мин., а след това я оставяте за още няколко минути на дъното на фурната.
10. Изваждате я и я оставяте да изстине.
11. Приготвяте си сиропа, като смесвате водата и захарта и ги сварявате.
12. Когато баклавата е изстинала, заливате с топлия сироп, покривате я и я оставяте на студено поне за 24 часа.
Общо 16 парченца. На 1 парче:
231 калории | 30В | 12М | 3П
Коментари
Публикуване на коментар